ώστε να διατηρήσετε τα χρώματα σας φωτεινά και ζωντανά όσο και το να έχετε μία ρεαλιστική απεικόνιση στα σχέδιά σας.[/ultimate_heading]
RGB και CMYK…το χρώμα άλλωστε παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα μας. Μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, ή και ακόμη μπορεί και να επηρεάσει τις επιλογές αγοράς σας . Η λήψη του σωστού χρώματος στα σχέδιά σας είναι ζωτικής σημασίας εάν θέλετε να μεταφέρετε το σωστό μήνυμα.
Αλλά ως σχεδιαστές, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ποιο σύστημα χρωμάτων θα χρησιμοποιήσετε εάν θέλετε το σχέδιό σας να φαίνεται σωστά.
Υπάρχουν δύο βασικά συστήματα χρωμάτων στις βιομηχανίες σχεδιασμού και εκτύπωσης: το σύστημα χρωμάτων RGB και το σύστημα χρωμάτων CMYK.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ των δύο και θα σας δείξουμε πώς μπορείτε να αλλάξετε εύκολα μεταξύ τους σε Photoshop, Illustrator , InDesign και Coreldraw.
Εν συντομία:
- RGB = Κόκκινο, Πράσινο, Μπλε. Χρησιμοποιούμε όταν σχεδιάζουμε.
- CMYK = Κυανό, Ματζέντα, Κίτρινο και Μαύρο. Χρησιμοποιούμε όταν τυπώνουμε.
Το RGB σημαίνει Κόκκινο, Πράσινο και Μπλε.
Χρησιμοποιείται αποκλειστικά κατά τον σχεδιασμό, διότι πολύ απλά αντιπροσωπεύει τα χρώματα που χρησιμοποιούνται σε οθόνες υπολογιστών, τηλεοράσεις, οθόνες κινητών κ.ο.κ.
Είναι ένα πρόσθετο σύστημα χρωμάτων που σημαίνει ότι τα κύρια χρώματα προστίθενται μαζί σε διάφορους συνδυασμούς για να παράγουν ένα πολύ μεγαλύτερο φάσμα χρωμάτων. Αυτά τα χρώματα παράγονται με την ανάμειξη του ίδιου του φωτός με την υπέρθεση της κόκκινης, πράσινης και μπλε δέσμης φωτός. Χωρίς ένταση, κάθε ένα από αυτά τα χρώματα θα γίνει αντιληπτό ως μαύρο, ενώ η πλήρης ένταση θα τα κάνει να φαίνονται λευκά.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι διαφορετικές εντάσεις κάθε χρώματος θα αποδώσουν την απόχρωση ενός συγκεκριμένου χρώματος. Το χρώμα που προκύπτει, θα εμφανίζεται επίσης περισσότερο ή λιγότερο κορεσμένο, ανάλογα με τη διαφορά μεταξύ του μεγαλύτερου και του λιγότερο έντονου χρώματος.
Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε RGB;
Ως γενικός κανόνας, το σύστημα χρωμάτων RGB πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε ψηφιακά σχέδια. Όχι όταν σχεδιάζετε κάτι προς εκτύπωση. Αυτό περιλαμβάνει το σχεδιασμό ενός ιστότοπου ή κάποιων εικόνων και γραφικών για χρήση σε κοινωνικά μέσα κ.ο.κ
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα σχέδια σε εκτύπωση, θα πρέπει να τα μετατρέψετε στο σύστημα χρωμάτων CMYK.
CMYK σημαίνει Cyan, Magenta, Yellow και Key (Μαύρο).
Το μαύρο, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι το βασικό σας χρώμα, επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κοινό χρώμα (registration color) στον διαχωρισμό. Είτε γιατί μπορεί σε ένα σημείο να θέλετε 100% απόδοση χρώματος και από τα υπόλοιπα τρία χρώματα, είτε για να χρησιμοποιηθεί στα σημάδια ταύτισης χρωμάτων και κοπής.
Το σύστημα χρωμάτων CMYK αναφέρεται πιο συχνά ως τετραχρωμία επειδή χρησιμοποιεί τέσσερα διαφορετικά χρώματα για να παράγει διαφορετικές αποχρώσεις. Το μαύρο χρώμα χρησιμοποιείται εδώ επειδή τα άλλα τρία συνδυασμένα χρώματα δεν μπορούν να παράγουν ένα πλήρως κορεσμένο μαύρο χρώμα.
Σε αντίθεση με το σύστημα χρωμάτων RGB, το CMYK είναι ένα μοντέλο αφαιρετικού χρώματος επειδή το τυπωμένο μελάνι μειώνει το φως που κανονικά θα αντικατοπτρίζεται. Τα μελάνια που χρησιμοποιούνται αφαιρούν τη φωτεινότητα σε ένα λευκό φόντο από αυτά τα τέσσερα χρώματα.
Τα χρώματα CMYK ταυτίζονται κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης. Για το λόγο αυτό, πρέπει πάντα να εξετάζετε ένα τυπωμένο δείγμα (ή δοκίμιο) ενός συγκεκριμένου έργου προτού περάσετε στην τελική εκτύπωση.
Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε CMYK;
Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη ενότητα, το CMYK είναι το συνιστώμενο σύστημα χρωμάτων για οποιοδήποτε υλικό θα εκτυπωθεί. Αυτό περιλαμβάνει από έντυπα σε χαρτί όπως επαγγελματικές κάρτες, φυλλάδια, επιστολόχαρτα, φάκελα, έως και ύφασμα, πορσελάνη, πλαστικό κ.ο.κ.
Δεδομένου ότι αυτό το μοντέλο χρώματος είναι το μόνο που μπορεί να παράγει τη μεγαλύτερη ακρίβεια κατά την εκτύπωση, θα πρέπει να είναι η κύρια επιλογή σας για οποιαδήποτε εργασία εκτύπωσης χρησιμοποιεί περισσότερα από τέσσερα χρώματα.
Πώς να μετατρέψετε RGB σε CMYK και να κρατήσετε τα χρώματα σας ζωντανά.
Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του σχεδιαστικού λογισμικού έχει οριστεί στο σύστημα χρωμάτων RGB. Εάν σχεδιάζετε για τον ιστό, είστε ok, αλλά εάν το σχέδιό σας προορίζεται για εκτύπωση, πρέπει να αλλάξετε από RGB σε CMYK.
Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε στα προγράμματα Adobe που θεωρούνται βιομηχανικά πρότυπα.
- Στο Photoshop, κάντε κλικ στην επιλογή Image > Mode > CMYK Color.
- Στο Illustrator, κάντε κλικ στο File > Document Color Mode > CMYK Color.
- Στο InDesign, κάντε κλικ στην επιλογή Window > Color, στη συνέχεια κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού στην επάνω δεξιά γωνία και επιλέξτε CMYK .
- Στο Coreldraw, η παλέτα χρωμάτων είναι προεπιλεγμένη cmyk. Αν θέλετε να αλλάξετε ένα χρώμα, επιλέξτε το fill color και από το αναπτυσσόμενο μενού επιλέξτε το σύστημα που θέλετε
Αλλά τι συμβαίνει εάν πρέπει να σχεδιάσετε τόσο για εκτύπωση όσο και για ιστό για το ίδιο έργο; Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να ξεκινήσετε με το μοντέλο CMYK και να σχεδιάσετε πρώτα όλα τα στοιχεία εκτύπωσης. Στη συνέχεια, μεταβείτε στο μοντέλο RGB και σχεδιάστε τα στοιχεία για τον ιστό. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε μεγαλύτερη οπτική αντιστοιχία στα χρώματα. Προσοχή όμως. Αν και το RGB έχει μια ευρύτερη γκάμα χρωμάτων η μετατροπή σε CMYK μπορεί να τα μετατρέψει σε αδύναμα χρώματα.
Γιατί αυτό που τυπώνεται είναι πιο σκοτεινό από αυτό που βλέπετε στην οθόνη; Γιατί πολύ απλά δεν επιλέξατε αρχικά Cmyk ή δεν μετατρέψατε στην πορεία σε τετράχρωμο το σχεδιό σας.
Χρησιμοποιώντας τη σωστή λειτουργία χρώματος για τα έργα σας, εξοικονομείτε χρόνο και βοηθά επίσης το τελικό σας έργο να φανεί όπως το επιθυμείτε είτε το χρησιμοποιείτε στο διαδίκτυο είτε σε έντυπη μορφή. Θα έχετε επίσης τη δυνατότητα να εντοπίσετε πιθανά προβλήματα στο σχέδιό σας και να τα διορθώσετε.
Θυμηθείτε πάντα να ελέγχετε τη λειτουργία χρώματος στο πρόγραμμα σχεδιασμού σας και να το προσαρμόζετε αναλόγως.
Σε άλλο κείμενο θα ασχοληθούμε με το σύστημα Pantone (ατόφια χρώματα) το οποίο είναι επίσης βαρύνουσας σημασίας στην βιομηχανία εκτύπωσης, καθώς και με το καλιμπράρισμα της οθόνης σας.
RGB και CMYK: Ποία η διαφορά και ποία η σημασία τους | Copyright Grafo 2018
Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνηση ή πληροφορία.